© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
W kotle historii

W kotle historiiOdc. 21

25 minmagazyn kulinarnyPolska2020-2024
TVP 3 Białystok poniedziałek, 20 maja 17:42
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.Widzowie poznają przepisy inspirowane kuchnią kalifornijską. Jedną z potraw będzie hamburger z restauracji Oscar's w Berkeley. Pierwszy lokal zaistniał w 1950 roku i był najdłużej działającym fast foodem. Ostatecznie zakończył swoją działalność w 2015 roku. Na tej samej ulicy w 1971 roku otworzyła się też restauracja Chez Panisse założona przez Alice Waters. Początkowo serwowano tu kalafiora w majonezie z anchois.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020-2024
Czas trwania
  • 25 min