© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Polska na patelni

Polska na patelniOdc. 2/6

25 minmagazyn kulinarnyPolska2019
Food Network wtorek, 21 maja 02:40
Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.Na Podlasiu Bożenka zamierza odwiedzić swojego dziadka Heńka. Razem z córką Kingą przyrządzają więc bliny i lokalną odmianę sera korycińskiego. Mężczyzna z kolei przygotował ognisko i złowione przez siebie pstrągi do usmażenia na smalcu. Podczas odwiedzin znajdzie się czas na śpiewy i akordeon, czym zajmie się Janusz. Wdowa Mirka razem z rodziną uwędzi domowe kiełbasy. Jej wnuczki są zachwycone robieniem korali z jarzębiny. Zięć Łukasz bierze na siebie starcie chrzanu.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2019
Czas trwania
  • 25 min