© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Polska na patelni

Polska na patelniOdc. 4/6

35 minmagazyn kulinarnyPolska2019
Food Network wtorek, 21 maja 07:35
Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.Laura zajmuje się koronkami, kiedy wracają jej mąż i syn z przydomowej kopalni bursztynu. Zabiera się więc za gotowanie kurpiowskiej kapusty z kaszą. Odwiedza ją Eliza, po czym razem idą zebrać szczaw. W zamian za koronkowe kolczyki z bursztynem koleżanka daje jej psiwo kozicowe. Tymczasem Michał spod Łysej Góry idzie do ogrodu po ziemniaki. Jego żona Ania razem z córką i babcią Czesią zamierzają przyrządzić świętokrzyskie prazoki. Mężczyzna rozpala więc ogień w palenisku za domem.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2019
Czas trwania
  • 35 min