© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Polska na patelni

Polska na patelniOdc. 5/6

35 minmagazyn kulinarnyPolska2019
Food Network HD środa, 22 maja 07:35
Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.Dagmara często sięga po dawne przepisy regionalne. Wymienia się z sąsiadką Kasią - za wędzone pstrągi otrzymuje gęś i przyrządza foie gras na maśle. Uczy córki robienia pasztetu, a jej mąż Bruno prezentuje proces wędzenia. Tomek, właściciel warmińskiej pasieki, rozkoszuje się końcem lata. Marta, jego żona, z ostatnich letnich ziół szykuje lemoniadę na miodzie. Zgodnie z pomysłem małżonka serwuje szaszłyki z jagnięciny i lawendy.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2019
Czas trwania
  • 35 min