© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Polska na patelni

Polska na patelniOdc. 3/6

35 minmagazyn kulinarnyPolska2019
Food Network poniedziałek, 20 maja 07:10
Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.Na Kaszubach Karola z Lipowa zajmuje się kolekcjonowaniem forem i książek kulinarnych. Swoje zainteresowania usiłuje zaszczepić w córce Oliwii. Razem polerują zbiory. Mąż Marek potrzebuje jednak pomocy przy prażeniu domowej kawy zbożowej. Kobieta pokazuje też dzieciom, w jaki sposób upiec kaszubskie kukle. Beata urozmaica wszystkim czas dzięki talli kart kaszubskiej baśki. Tymczasem pod Giewontem trwa jagodowy sezon. Stasia Karpiel idzie z dziećmi do lasu. Zachodzi do Ani, słynnej ze swoich góralskich haftów. Wpada także do siostry po jajka. Następnie z pomocą matki uczy dzieci lepienia pierogów z jagodami. Śmietanę bierze od siostry.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2019
Czas trwania
  • 35 min