© 1995-2024 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2020
TVP HD środa, 22 maja 16:10
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2020
Czas trwania
  • 25 min